luni, 12 decembrie 2011

OLIMPIADA JUDEŢEANĂ A ” MEŞTEŞUGURILOR ARTISTICE TRADIŢIONALE ” Cluj


Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” este desfăşurată în cadrul programului «Tezaure umane vii», iniţiat în anul 1983 de Muzeul ASTRA din Sibiu. Organizatorii manifestării pentru Cluj au fost: Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.
Prin participarea elevilor de la unităţile de învăţămînt din judeţul Cluj s-a arătat că există şcoli şi dascăli pentru care perpetuarea şi practicarea meşteşugurilor artistice tradiţionale e o chestiune de devotament şi pasiune.
Ediţia 2010 a Olimpiadeia avut loc Vineri, 28 mai 2010 şi s-a desfăşurat la Centrul Expoziţional „EXPO TRANSILVANIA” iar ediţia 2011 a avut loc Sâmbătă 14 mai, desfăşurată la Biblioteca Judeţeană “O.GOGA”.



 În ultimii doi ani şi elevii Liceului Teoretic “Nicolae Bălcescu” din Cluj Napoca au participat la OLIMPIADA  JUDEŢEANĂ A ” MEŞTEŞUGURILOR ARTISTICE TRADIŢIONALE ” unde au şi obţinut Menţiunea I la secţiunea ICOANE PE STICLĂ ediţia 2010 şi PREMIUL III la ediţia 2011. Un fapt care cred că trebuie menţionat este şi acela că participanţii sunt şi cei mai mici din categoria lor (clasa a II-a în 2010). Cu atât mai reprezentativ cu cât au câştigat şi premiile menţionate. Amintesc aici pe MARC ANASTASIA şi GRAUR LUCA, cei doi premianţi ai liceului.
Micii artişti s-au prezentat în competiţie cu meşteşuguri practicate de ei în cadrul atelierelor speciale de: prelucrare a lemnului, pictură de icoane, realizare a unor podoabe din mărgele, ţesut, cusut, tors, împletit, realizare de costume tradiţionale, măşti, ceramică etc. Ţinuta obligatorie a fost, desigur, costumul popular.
Elevii care se clasează pe primele zece locuri la Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” sunt selecţionaţi pentru a reprezenta judeţul Cluj la faza naţională a acestei competiţii şcolare, care se ţine la Sibiu. Pentru ceilalţi premianţi organizatorii au pregătit, pe lângă diplomele de participare şi câteva surprize, precum şi înscrieri pe lista participanţilor la Tabăra de pictură pe sticlă de la Nicula (2010) şi Tabăra Naţională de Creaţie de la Leghia (2011) organizată în vară de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.


Text pregătit şi redactat de prof. Nica HENOREL
MULTE MULŢUMIRI ŞI FELIcITĂRI!
Pozele imortalizeaza activităţi de la  Olimpiadă M.A.T. şi din tabăra de la Leghia. Ne-au fost trimise de prof.Nica HENOREL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu