joi, 1 martie 2012

“Urmarea lui Hristos” un proiect al profesorilor de Religie din Cluj




Acest proiect este conceput pe o perioadă de patru ani şcolari, respectiv patru ediţii de organizare. Activitatea cuprinsă în cadrul proiectului este desfăşurarea Concursului tematic religios pentru clasa a V- a şi a VI-a, respectându-se regulamentul specific de organizare al olimpiadelor şcolare. 
Ideea proiectului a plecat de la dorinţa de implicare atât a profesorilor cât şi a elevilor în activităţi extraşcolare specifice Religiei. Astfel, fost fundamentată extensia olimpiadei şcolare şi la clasele V-VI. Potrivit organizării, Concursul cuprins în cadrul proiectului, devine o pregătire prealabilă a elevilor noştri, pentru olimpiada şcolară specifică claselor VII-VIII.
            Scopul declarat este realizarea unei comunităţi care învaţă şi colaborează prin învăţare ceea ce dezvoltă mai departe o seamă de  obiective:
  • Implicarea elevilor, părinţiilor în viaţa şcolii în vederea consolidării legăturilor între instituţiile comunităţii ( Şcoala, Biserica);
  • Susţinerea şi afirmarea tradiţiei, culturii, religiei;
  • Promovarea ideilor de competiţie şi performanţă ce se adresează elevilor cu aptitudini deosebite;
  • Încurajarea dialogului între membrii comunităţii.
În mod firesc proiectul are câteva expectanţe:
  • Participarea activă a elevilor, profesorilor, părinţilor în activităţile proiectului
  • Dezvoltarea comunicării şi încrederii în relaţia: Şcoală - Familie – Biserică
            Metodele de evaluare gândite sunt concentrate în: concursul tematic religios şi premierea elevilor cu rezultate deosebite.
            Concursul şcolar “Urmarea lui Hristos” se desfăşoară la nivelul următoarelor etape: etapa pe şcoală, etapa pe centre şi etapa judeţeană, iar locul desfăşurării activităţilor anuale este Şcoala“Horea“, Cluj-Napoca.
            Prima ediţie a concursului s-a desfăşurat anul trecut şcolar şi a avut ca termene 15 ianuarie 2011 – faza locală şi 12 martie 2011 – faza judeţeană. La această primă ediţie au participat la faza locală un număr de 100 de elevi, au fost implicate 30 cadre didactice din 20 de unităţi şcolare, iar la faza judeţeană au participat 150 elevi şi 50 cadre didactice din 40 unităţi şcolare.
            Rezultatele obţinute de elevii participanţi la faza judeţeană au fost deosebite, la nivelul clasei a V-a fiind premiaţi un număr de 19 elevi (2 premii I, 2 premii II, 4 premii III şi 11 menţiuni), iar la nivelul clasei a VI-a un număr de 20 elevi (2 premii I, 2 premii II, 2 premii III şi 14 menţiuni).
            Pentru acest an şcolar 2011-2012, desfăşurarea ediţiei a II-a a concursului, a fost stabilită pentru data de 11 februarie 2012 – faza locală, urmând ca mai apoi să fie stabilită data pentru organizarea etapei judeţene.   
           
Prof. Ioana CORUJAN
Şcoala “Horea”, Cluj-Napoca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu